Almen pleje af cotonen

Dansk Kennel Klub for hundeejere 
DKK-Uddannet opdrætter

Pelspleje

En Cotons pels er ca. 10 – 20cm. lang, let bølget og med en struktur som bomuld. Farven er hvid, men ses ofte med brune, sorte eller grå aftegninger. Dette er dog tydeligst på hvalpe, idet disse aftegninger ofte forsvinder helt eller delvist som voksen hund.   

Coton’en skal hverken klippes eller trimmes. Man kan dog godt klippe den, hvilket gør pelsplejen lettere. (men ok, så ligner den ikke en rigtig Coton), men med den rigtige klipning, bliver den virkelig sød og fin. Her et par billeder af en coton før og efter klipning.

Snavs og jord i pelsen lader sig hurtigt fjerne med en børste eller lidt udredningsspray.

Med de meget milde shampooer der er på markedet i dag, kan man uden problemer vaske sin coton, når den trænger. Jeg vil anbefale en vask hver 4 uge, eller efter behov. Man kan godt vaske sin coton hver uge, hvis man synes den trænger til det.

Fælder en Coton?

En coton fælder ikke, da pelsen udelukkende består af dækhår og ingen underuld. Dette gør Coton’en til et godt valg for allergikere da den næsten ikke producerer hundeskæl.

Hunde bliver børstet

(Det er hundeskæl man ikke kan tåle, når man er allergiker) At den ikke fælder, betyder samtidigt, at du ikke behøver støvsuge hundehår op 5 gange om ugen, hvad der faktisk er temmelig rart. Løse hår fjernes med en børste et par gange om ugen eller oftere, hvad din Coton vil elske dig for. 

I perioden fra ½ – 1½ år skal man være ekstra omhyggelig med pelsplejen, da det er på dette tidspunkt at Cotonen skifter fra hvalpepels til voksenpels. Pelsen vil i denne periode filter meget, og især bag ørerne og på indersiden af benene vil der hurtigt danne sig filtre. Derfor er det en god ide at børste Cotonen hver eller hver anden dag, så undgår man at få en filtret Coton

Det er en rigtig god ide at vænne din Coton til at blive børstet fra den er helt lille, det vil belønne sig når tiden kommer, hvor pelsen bliver mere krævende.
Når man har anskaffet sig en Coton er det vigtigt at man har det rigtige “værktøj” til at holde pelsen, dette kan købes på Cotonshoppen.

Lidt ekstra informationer

Foder

Når man har hund er det vigtigt at fodre med et godt fuldfoder. Vi anbefaler Eukanuba, Brit Care, Hills og Royal Canin

Størrelse og vægt

Tæver
Størrelsen er ideelt 25 cm målt fra pote til ryg. Den kan/må dog svinge fra 22 til 28 cm.Vægten må ligge mellem 3,5 og 5 kg. – Men mange cotontæver vejer op til 7 kg.

Hanner
Størrelsen er ideelt 28 cm målt fra pote til ryg. Den kan/må dog svinge fra 25 til 32 cm.Vægten må ligge mellem 4 og 6 kg. – Men mange cotonhanner vejer op til 8 kg.

Lopper i pelsen

Lopper får man af og til besøg af, når man er en lille hund. De kan let bekæmpes med loppemiddeler, så gå ikke i panik. Der findes mange måder man kan komme de små lopper til livs – Se produkter her

MEN: Hunde som har hvid pels (som Coton de Tulear), kan have mere sart hud end hunde med mørk pels, og derfor er der nogle, der derfor ikke tåler produkter som Bayvantic Vet og FrontlineEn af mine tæver fik en alvorlig allergisk reaktion efter en behandling med Bayvantic Vet. Hun fik kløende udslet (bylder og sår) over hele kroppen og måtte sættes i behandling med antibiotika.

Skal man behandle sin hund med dette eller lignende produkter, så giv en lille dosis første gang for at se, om der kommer reaktion.

Kennel Dyssehøj

Aarhus,  Email: christina@ohm-it.dk